Raskaan sarjan automatisointia Metso DNA:n testauksessa

metso_logo

Metso Automaatiolla tahdottiin kokeilla devopsiin kuuluvien menetelmien nopeutta ja toimivuutta haastavassa teollisuusympäristössä. Eficoden Devops-tiimi sai luvan lyödä lisää kierroksia Metso DNA -teollisuusjärjestelmän testaukseen – ja siinä sivussa tehdä ihmeitä testaustyön läpinäkyvyydelle.

Raskas manuaalitestaus tuli tiensä päähän

Metso DNA on järjestelmä, jolla Metson asiakkaat hallitsevat teollisia prosessejaan. Sitä käytetään esimerkiksi laivoissa, voimalaitoksissa ja paperitehtaissa yksittäisistä koneohjauksista aina koko laitoksen kattavaan prosessiautomaatioon. Virheille ei siis ole sijaa.

Automaatiosovelluksia testataan perinteisesti täysin manuaalisesti, useamman työntekijän voimin. Testauksen hallinta perustuu usein Excel-taulukoihin, joihin merkitään tiedot jopa kymmenistätuhansista testatuista osioista. Täytetyt taulukot lähetetään eteenpäin sähköpostitse. Käytäntö on raskas, joten metsolaiset pyysivät meitä toteuttamaan uudenlaisen testiautomaatiojärjestelmän.

Pocista toimivaan testiautomaatioon

Pyörät lähtivät pyörimään, kun toteutimme Metsolle testausautomaatiojärjestelmän proof of concept -version. Metso sai pian käyttöönsä demotuotteen, joka kommunikoi Metso DNA -järjestelmän kanssa ja testaa sovellusta automaattisesti. Näin nähtävillä oli konkreettinen todiste idean toimivuudesta. Pian pääsimme hiomaan testausjärjestelmän ominaisuuksia koko testausvaiheen kattavaksi, käytännön työssä toimivaksi järjestelmäksi asti.

Selainkäyttöinen testausjärjestelmä osaa nyt suorittaa automaattisia, avoimen lähdekoodin Robot Framework -testausautomaatiotyökalua hyödyntäviä testejä manuaalisesti tehtävien testien lisäksi. Testausjärjestelmä myös seuraa testien etenemistä itsenäisesti.

Reaaliaikainen näkyvyys kymmeniintuhansiin testeihin

Tekemämme työn hyödyt eivät ilmene vain testien automatisoitumisena ja laadunvarmistukseen kuluvan ajan tuntuvana lyhenemisenä. Metsolle huipputärkeän tuotteen laatu paranee, kun virheiden seulonta ei ole kiinni vain ihmisen tarkkuudesta. Lisäksi käyttöönottokustannukset laskevat.

”Projektin hyödyt näkyvät meille tehokkuuden lisääntymisenä ja laadun nousemisena. Nämä taas tarkoittavat kilpailuetua.”

Mika Karaila, Manager of Research Programs, Metso Automation

Metso sai maistiaisen myös muista devopsin fiksuista periaatteista, ohjelmistotuotannon läpinäkyvyydestä ja reaaliaikaisuudesta. Testien tiedot kulkevat suoraan järjestelmään, minkä myötä testausraportit koostetaan automaattisesti. Kymmenientuhansien testattavien asioiden tila nähdään nyt livenä: Ovatko testauskohteet muuttuneet testaustyön aikana, mitä on testattu, mitä on testaamatta ja mitkä testit eivät ole menneet läpi.

Devops-hengessä tuunatun testaustyön myötä kaikki on tilastoitavissa ja jäljitettävissä. Projektien edistymisenkin suhteen ollaan entistä paremmin kartalla.

Lue lisää

Steeri hyödynsi Robot Frameworkin ydinkehittäjiin kuuluvan Eficoden osaamista.

Lue

Peliresepti siirtyy liukkaasti laitteisiin automaation avulla.

Lue

Testiautomaation avulla eroon testivaiheen pullonkauloista.

Lue