Paperisodasta sähköiseen kiinteistökauppaan

maanmittauslaitos_logo

Kiinteistökaupan verkkopalvelu (KVP) helpottaa ja nopeuttaa kiinteistöasioiden hoitoa. Monet paperisilla asiakirjoilla hoidetuista kiinteistökaupan vaiheista voidaan järjestelmän myötä suorittaa täysin sähköisesti.

Palvelu hyödyttää koko kiinteistökauppaprosessia. Muun muassa esikauppasopimuksen, kauppakirjan ja kiinnityshakemuksen voi tehdä verkossa. Lainhuutokin lähtee automaattisesti vireille kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Myös toisen henkilön, vaikkapa kiinteistövälittäjän, voi valtuuttaa hoitamaan kiinteistön vaihdantaan liittyviä asioita. Kun kaupanteon jokainen osapuoli käyttää järjestelmää, tiedot siirtyvät digitaalisesti pankille, kiinteistövälittäjälle, myyjälle, ostajalle sekä tarvittaviin rekistereihin.

Käyttäjien kannalta kiinteistövaihdanta helpottuu siten, että kauppa ei vaadi enää lukuisia virastokäyntejä, lomakeruljanssia ja erillistä kaupanvahvistajaa. Sähköisesti voidaan myös varmistaa, että kaikki vaaditut tiedot on annettu oikein ja hyödyntää rekistereistä jo valmiina löytyvää tietoa. Viranomaisnäkökulmasta järjestelmä vähentää tarvetta manuaaliselle käsittelytyölle.

kiinteistöpalvelu_padi

Julkinen ja ketterä ne yhteen sopii

Maanmittauslaitos on tehnyt pioneerityötä julkisen sektorin toimintatapojen ja ketterän ohjelmistokehityksen menetelmien yhdistämisessä. Hyvien agile-kokemusten myötä myös sähköisen kiinteistövaihdannan järjestelmän toteutus kilpailutettiin Scrum-toteutustavalla tehtävänä projektina. Loistimme tarjoajien joukossa laatupisteillä, ja kokoamamme Scrum-tiimi sai luvan siirtyä Pasilaan Maanmittauslaitoksen tiloihin tekemään sähköisestä kiinteistökaupasta totta.

Valmistelujaksossa tehdyn evaluoinnin perusteella teknologiaksi valikoitui Ruby on Rails. Se sopi projektiin hyvin, sillä Railsillä web-käyttöliittymien kehitys tapahtuu nopeasti ja konkreettisia tuloksia saadaan aikaiseksi varhaisessa vaiheessa. Ketterä toteutusmalli varmisti, että Maanmittauslaitoksen edustajat pääsivät demoamaan järjestelmää jo ensimmäisestä julkaisusta alkaen kaikille tärkeille sidosryhmille. Jatkuvan palautevirran ansiosta järjestelmää voitiin rakentaa käyttäjien tarpeisiin reagoiden, matkan varrella oppien.

“Eficoden ketterä tiimi on pysynyt hyvin Maanmittauslaitoksen asettamissa tavoitteissa kehittäessään Kiinteistökaupan verkkopalvelua. Tiimi on reagoinut projektin muuttuviin tarpeisiin sekä tehnyt ohjelmistokehitykseen liittyviä valintoja ihailtavan yhteisöllisesti ja kaikkia jäseniään tasapuolisesti kuullen. Roadmap on laadittu yhdessä ohjausryhmämme kanssa, ja toivotut toiminnallisuudet on säännöllisesti esitelty meille sprinttien päätteeksi. Työskentelytapa ja viestintä ovat olleet toimivia ja vastuu ratkaisutoimituksista onkin siksi ollut helppo jättää tiimin käsiin. Kiitos siitä kuuluu sekä osaavalle ja kokeneelle Scrum Masterille että tekniset haasteet hallitseville kehittäjille.”

Timo Tuhkanen
Johtaja, Kehittämiskeskus
Maanmittauslaitos

Haasteena korkea integraatioaste

Erityisen tärkeää projektissa on ollut taivuttaa kiinteistökaupan kiemurat helppokäyttöiseen muotoon niin, että homma hoituu jokaiselta kansalaiselta. Myös tietoturvan on oltava valtiovarainministeriön VAHTI-ohjeistuksen mukaisesti priimaluokkaa. Haasteena oli lisäksi korkea integraatioaste, sillä Kiinteistökaupan verkkopalvelu vaatii toimiakseen vahvaa sähköistä tunnistautumista, verkkomaksamisen mahdollisuutta ja useiden Maanmittauslaitoksen rekisterien tietojen käyttöä.

Asiakkaalle oli tärkeää nähdä sovelluksen valmistuvan koko ajan. Pidimme lupauksemme, ja asiakas on ollut tyytyväinen näkemäänsä edistykseen. Palvelu avattiin kansalaisten käyttöön marraskuussa 2013.

Tutustu Kiinteistökaupan verkkopalveluun Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla.

Lue lisää

Päätöksentekoon tarvittavat tiedot löytyvät yhdestä luotettavasta lähteestä.

Lue

Kun kynä ja paperi vaihtuvat mobiiliin, pysyy kalusto kunnossa ja tallessa.

Lue

Kiitosimeon halusi kuljetusalalle räätälöidyn työajanhallinnan järjestelmän.

Lue